Inicjatywa stworzenia Chlebowej Chaty zrodziła się z chęci pokazania życia dawnej, polskiej wsi. W adaptowanej do tych celów drewnianej chałupie, zaaranżowano tradycyjnie wyposażone wnętrze, w którym centralne miejsce zajmuje piec.

Marian i Jadwiga Dudysowie wypiekają w nim chleb korzystają z tradycyjnego, znanego od stuleci przepisu.




Do zaczynu, którymi są resztki ciasta z poprzedniego pieczenia dodaje się ziemniaki, co powoduje że chleb lepiej trzyma wilgoć. Takie pieczywo nadaje się do jedzenia nawet przez trzy tygodnie.


W chacie można zobaczyć maszyny wykorzystywane przy uprawie i obróbce ziarna (prezentowane w cyklu: Od ziarenka do bochenka), narzędzia do wyrobu masła i twarogu oraz miodu.


Przed chatą można zobaczyć kilka uli, a dla zainteresowanych gospodarz pokaże sprzęt pszczelarski i opowie kilka ciekawostek z życia pszczół.

W Chlebowej Chacie można spróbować własnych sił w młóceniu cepami, mieleniu na żarnach, odsiewaniu mąki, formowaniu i wypiekaniu podpłomyków oraz ubijaniu masła i wyrabianiu twarogu.


Chlebową Chatę można odwiedzać codziennie, jednak prezentacje należy uzgadniać telefonicznie lub pocztą elektroniczną.


Prezentacje:

ok. 1 godz. - zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem, oglądanie maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna (od ziarenka do bochenka), omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych , omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół

ok. 2 godz - próby młócenia cepami, mielenie zboża na żarnach, osiewanie mąki, formowanie oraz wypiek podpłomyków, degustacja podpłomyków z: masłem, miodem lub smalcem, kawa zbożowa z mlekiem

ok. 3 godz - oddzielanie śmietany od mleka, ubijanie masła, produkcja twarogu, degustacja wytworzonych produktów


ul. Breńska 113
43-436 Górki Małe
tel.: (033) 8539630
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
http://www.chlebowachata.pl

.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież